Ons geloof, het jaar door ...

Zo door het jaar heen zijn er in het katholieke geloof vele feest- en gedenkdagen, tradities en rituelen. In deze rubriek wordt hiervan uitleg gegeven. Wellicht een geheugenopfrisser voor uzelf en uw kinderen.


Inspiratie

Al enkele jaren schrijf ik maandelijks een stukje voor deze rubriek. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Maar altijd is er wel een onderwerp dat zich aandient. Helaas, deze maand wilde het maar niet lukken. Geen thema dat in mij op kwam. Geen onderwerp dat me echt boeide toen ik er naar zocht. Daar zit je dan achter je laptop. Er is een witte bladzijde die dient te worden gevuld. Maar wat ik ook probeerde, de woorden vond ik niet. Moest ik hier maar in berusten? Gewoon een keer ‘ons geloof’ overslaan? Dat voelt toch als een gemiste kans. Maar als het echt niet wil … Tot slot hing ik zo een beetje mijmerend wat onderuitgezakt op de bank. Ik staarde wat doelloos voor me uit. Nogal passief en afwachtend. Maar waar wachtte ik nou eigenlijk op?

Inspiratie is iets bijzonders. Het kan een oplossing zijn voor een probleem. een ontwerp voor een kunstwerk of zelfs een droom voor je bestaan. Er komt iets in je op wat er voorheen nog niet was. Maar ineens weet je,  wat je kunt gaan doen. En terwijl ik zo hangend op de bank na lag te denken over inspiratie (of eigenlijk het gebrek eraan), dacht ik ook even terug aan het onderwerp waar ik in eerste instantie over dacht te gaan schrijven: ‘Pinksteren’. Een onderwerp dat ik onder de noemer ‘te ingewikkeld’ in de ijskast had gezet. Maar gaat Pinksteren eigenlijk ook niet over inspiratie? Plots zat ik weer rechtop en voelde enthousiasme in me opkomen. Ik voelde dat dit een link was die ik kon gebruiken voor mijn schrijven!
Zo kan het gebeuren dat je ineens de ‘geest’ krijgt. Dat je passie voelt om iets te gaan doen. Het lijkt gestuurd uit een verlangen van binnen. Je wilt iets, je zoekt, je staat open voor ... Hoe fijn als het dan ook nog lijkt te lukken. Dat wat je voor ogen hebt ook werkelijkheid wordt. Zoals die kunstenaar, die uit die onbewerkte steen het beeld hakt, dat hij eerst alleen van binnen voor zich zag. Of zoals die droom van een Hollandse jongen, die een groot zanger wil worden en zowaar met een zelfgeschreven lied het Eurovisie songfestival wint. Een prachtige bladzijde in zijn bestaan.

Inspiratie, waar komt het vandaan? In het Pinksterverhaal is het de Heilige Geest die de apostelen in vuur en vlam zet. De Heilige Geest die je kunt zien als een verbinding met God. Nu moet je weten, dat voor de komst van de Heilige Geest het alleen de profeten, hogepriesters en koningen waren die een bijzonder verbinding hadden met God. Zoals Mozes die met God sprak en Gods wetten op de stenen tafelen beitelde.  Maar met de komst van de Heilige Geest staat Gods wet in ieders hart geschreven. Op die manier heeft ieder mens de mogelijkheid te luisteren naar die innerlijke stem, in plaats van te luisteren naar wat hem van buitenaf wordt opgedragen.

Vanaf de komst van de Heilige Geest blijken de apostelen ineens te kunnen spreken in tongen, ze spreken ieders moedertaal.  Dat is zo mooi aan de boodschap van Pinksteren: De Heilige Geest spreekt ieders persoonlijke taal.
Wanneer de apostelen de Heilige Geest hebben ontvangen, trekken ze er op uit, de hele wereld over,  om de boodschap van Jezus verder uit te dragen. Ineens voelen ze daarvoor de kracht. Zo helpt  de Heilige Geest hen het goede te doen. Ook wij kunnen een innerlijk verlangen voelen, iets te doen om de wereld een beetje mooier te maken. Dat kan van alles zijn. Misschien wil je de liefde bezingen of uiten in een kunstwerk. Misschien wil je je inzetten voor behoud van de natuur. Wat het ook is, het is altijd iets dat bij je persoonlijke talenten past, maar bovenal iets dat je met liefde doet.

Elke goede keuze maken we door inspiratie van de Heilige Geest. 

Of je je door de Heilige Geest wil laten inspireren is een keuze. God laat iedereen daarin vrij. Je mag zelf weten hoe je de witte bladzijden van je levensboek invult. Voor wie vol enthousiasme het goede wil doen:  Luister naar die stem van binnen. Wat jij persoonlijk kunt bijdragen aan een liefdevol bestaan, is in jezelf te vinden.

Stel een vraag
Wees stil en sta open voor ieder mogelijk antwoord.
Laat je door niets weerhouden het goede te doen.

Van de redactie: Ellen Winnubst