Heilig Vormsel

Woord vanuit de werkgroep

Gezamenlijk hebben de kinderen uit Den Helder, Breezand, ’t Zand en Anna Paulowna de voorbereiding voor het Vormsel voor dit jaar gedaan. In acht lessen heeft pastoor Ivan, kapelaan Pawel en diaken Henk de kinderen meer over het geloof verteld en in het bijzonder over het Sacrament van het Vormsel.

De viering van het Heilig Vormsel was dit jaar op 24 mei. De dag begon met een heerlijk ontbijt op de Sint Jozefschool in ’t Zand. Iedereen zag er prachtig uit en had iets lekkers voor het ontbijt meegenomen. Vervolgens hebben alle 20 kinderen in een hele leuke mis hun Heilig Vormsel ontvangen.

De kinderen die dit jaar het Heilig Vormsel hebben ontvangen zijn: Reik Brommer, Luuk Langelaan, Twan Zoer, Dries van der Lee, Linde Klaver, Jasmijn Beerse, Jet Alkemade, Jard van Duin, Cas Tiel, Kai Tamis, Sanne Bakker, Iris Berbee, Vera Bisdonk, Eveline Muurmans, Jade Bakker, Elise Borgman, Jolijn de Wit, Izebel Klaver, Elise Wessel, Vlinder van Kuijeren)

Het was een moment om nooit te vergeten.

Vormselwerkgroepen Anna Paulowna, Breezand en 't Zand, Diana Klaver en Anita Bakker


Wat is het vormsel?

Bij zijn doop ontving Jezus de Heilige Geest. Die gaf Hem de kracht om verleidingen te weerstaan, maar ook om voor het goede te kiezen, de juiste keuzes te maken. Jezus beloofde zijn leerlingen dat zij na Hemelvaart de Heilige Geest zouden ontvangen als hulp om goed te leven. Dit gebeurde met Pinksteren. Toen kregen de Apostelen de kracht om alles wat Jezus had voorgedaan aan iedereen te vertellen en zelf voor te leven. De eerste christen ontvingen het sacrament van het vormsel van een Apostel. Een apostel legde de handen op en vroeg om de Heilige Geest over deze mensen. Dit is het begin van wat wij nu als het sacrament van het vormsel kennen. De bisschoppen zijn de opvolgers van de apostelen en doen dat dus nog steeds.

Iemand die als kind werd gedoopt, hernieuwt met het vormsel de beloften die zijn ouders namens hem deden bij zijn doop. Wie als volwassene wordt gedoopt ontvangt vaak snel daarna het vormsel. Wanneer iemand wordt gedoopt ontvangt hij al de genade van de Heilige Geest. In het vormsel wordt deze genade bevestigd en bekrachtigd. Door het vormsel ontvangen we de bijzonder kracht en hulp van de Heilige Geest en worden we sterker verbonden met de kerk.

Het vormsel is een teken, een zegel of merkteken van de Heilige Geest en geeft aan dat we nu volledig bij Christus horen en dat iedereen dat mag weten. Iemand die gevormd is wordt ook wel een volwassen christen genoemd die in staat is om de boodschap van Jezus door te geven. De gave van de Geest en de vruchten van de Geest kunnen we ontvangen als we proberen te luisteren naar de Geest. Deze kun je vinden in de Bijbel. In de boeken 1 Kor. 12; 4-11 en Gal. 5;22-23.