In Memoriam

Bertus van Kessel

* 26 maart 1922 - † 14 november 2018

Vele van u zullen Bertus herinneren als bedrijfsleider van het bloem-bollenbedrijf  ‘De Noord’ van firma Pennings aan de Meerweg. Anderen weer van het kippenvermeerderingsbedrijf dat hij heeft gehad, ook aan de Meerweg. En menigeen, dat hij werkzaam was bij de Hobaho aan de Zandvaart, voor de inname en uitgifte van kratten. Door zijn werkzaamheden heeft hij ontzettend veel mensen leren kennen, zowel in Anna Paulowna als in Breezand.

Samen met zijn vrouw Loes kreeg hij zeven kinderen. Maar ook andere kinderen waren altijd welkom. Voor eenieder had hij een luisterend oor. Hij was een zeer sociaal bewogen man. Na zijn pensionering was hij heel wat jaren bezig met vrijwilligerswerk. Onder andere een aantal dames elke week naar hun kaartmiddag brengen in Anna Paulowna. Of met iemand naar het ziekenhuis in Den Helder. Verder heeft hij heel wat jaren het clubblad van ZAP in heel Anna Paulowna en Breezand rondgebracht. Tevens ging hij met regelmaat op bezoek bij personen die in het ziekenhuis, zorgcentrum of revalidatiecentrum waren opgenomen.

De laatste vier jaar woonde hij in ‘De Zandstee’. Hier is hij op 14 november 2018 rustig ingeslapen. Uiteindelijk is hij over de tegels, die hij mede heeft helpen leggen in de kerk, door zijn kinderen de kerk uitgedragen, om in het graf bij zijn vrouw te worden bijgezet. Al met al een markant figuur die is heengegaan.

 

Hugo van Graven

* 13 juli 1923 - † 9 oktober 2018

Hugo kwam zoals velen hier uit de Zuid door het bloembollenvak. Hij werd geboren op 13 juli 1923 in Lisse. Hij was de tweede van 7 kinderen en toen hij 15 was vertrok het gezin naar Breezand om aan de Meerweg weer een bollenbedrijf op te zetten.

Toen hij 17 was brak de oorlog uit. Hij vertelde veel verhalen over deze oorlog en de Duitsers in Breezand. Zoals het verhaal dat hij met zijn buurjongens in het bollenland moesten onderduiken om maar niet naar Duitsland te moeten gaan.

Na vele jaren in het familiebedrijf gewerkt te hebben, ging hij ook na de oorlog in Engeland in de bollen werken. Daarna ging hij aan de Wallerweg verder in de bloembollen, maar hij werkte altijd samen met zijn broers Siem en Niek die aan de Meerweg het bedrijf voortzetten.

Halverwege de jaren 70 stopte hij met de bollen en ging als conciërge op school werken in Den Helder en later in Alkmaar. Toen hij met pensioen ging op school, had hij veel tijd voor vrijwilligerswerk en dat werd het museum Oud Anna Paulowna. Daar zorgde hij met zijn bollenkennis voor de rondleidingen en het kantinewerk samen met zijn vrouw Willy. Ook had hij daar een bestuursfunctie.

De kerk nam altijd een speciale plaats bij hem in, zodat hij daar veel deed. Zoals jarenlang drager zijn, geld ophalen met Hein Ruigrok en hij was bij de kerkveilingen betrokken. Hugo was een graag geziene en gezellige man in het dorp. Op 95-jarige leeftijd is hij rustig thuis ingeslapen.