In Memoriam

Piet Warmerdam

* 21 december 1926 - † 3 januari 2019

Piet werd geboren op een boerderij in Warmond. Hij had vier zussen en zelf was hij de middelste van de drie jongens. Al jong moest hij meewerken op de boerderij.⁠ Zoals boter en kaas maken. Het land was alleen over water te bereiken, met roeiboot of schuit met vaarboom. Als er geschaatst kon worden, was Piet op het ijs te vinden.

Omdat zijn broers Dirk en Jan al thuis meewerkten, werd Piet door zijn vader naar het bedrijf van vier vrijgezelle ooms en tante gestuurd om daar te helpen. Het geld dat hij daar verdiende ging grotendeels in de pot thuis. Behalve werken was er soms ook tijd voor feest. Zoals Leidens Ontzet of een avond van dansschool Evert Castelijn. Op een van de dansavonden ontmoette hij Annie. In december 1959 trouwden ze voor de wet en in januari 1960 voor de kerk.

De vader van Piet kocht een dubbel woonhuis met schuur en vier bunder land in Julianadorp. Daar zou het jonge stel met broer Jan en zijn vrouw Nel, gaan wonen en samen een bloembollenbedrijf opstarten. Na twee jaar werd alles gedeeld, waarna de broers afzonderlijk  verder gingen.

Er was geen opvolger voor het bedrijf en begin jaren 90 werd alles verkocht. Ook het stukje moestuin, waar ze al die jaren hun eigen groenten en aardappelen hadden verbouwd. Ruim 20 jaar woonden ze vervolgens in een ruime vrijstaande woning in Vogelzand. Het huis was Annie haar domein en in de grote tuin was Piet elke dag te vinden. Ook had Piet een brede interesse in alles wat er in de wereld gebeurde. In 2013 verkochten ze met pijn in het hart de bungalow en gingen wonen in een appartement in Buitenveld, Julianadorp.

In 2014 waaide Piet, door een storm, van de stoep en belandde met een gebroken heup in het ziekenhuis. Onverwachts kreeg Annie in januari 2016 een herseninfarct en raakte halfzijdig verlamd. Beiden kwamen in Verpleeghuis Den Koogh in Den Helder terecht, maar konden gelukkig in mei 2016 naar de Polder Hoeve. Daar, tussen de bollenvelden in Breezand, berust Piet in de situatie.

Ook na het overlijden van zijn vrouw Annie, augustus 2017, kan hij nog genieten van de uitjes naar de Lentetuin, feestjes in de familie en even een tochtje door de regio. Hij genoot van deze activiteiten en van de uitjes met familie. Hij was dankbaar voor elk bezoek. Piet is tot het laatst helder van geest gebleven, nooit ziek geweest en eigenlijk ook in goede gezondheid oud geworden. Reden genoeg om dankbaar te zijn.

 

Bertus van Kessel

* 26 maart 1922 - † 14 november 2018

Vele van u zullen Bertus herinneren als bedrijfsleider van het bloem-bollenbedrijf  ‘De Noord’ van firma Pennings aan de Meerweg. Anderen weer van het kippenvermeerderingsbedrijf dat hij heeft gehad, ook aan de Meerweg. En menigeen, dat hij werkzaam was bij de Hobaho aan de Zandvaart, voor de inname en uitgifte van kratten. Door zijn werkzaamheden heeft hij ontzettend veel mensen leren kennen, zowel in Anna Paulowna als in Breezand.

Samen met zijn vrouw Loes kreeg hij zeven kinderen. Maar ook andere kinderen waren altijd welkom. Voor eenieder had hij een luisterend oor. Hij was een zeer sociaal bewogen man. Na zijn pensionering was hij heel wat jaren bezig met vrijwilligerswerk. Onder andere een aantal dames elke week naar hun kaartmiddag brengen in Anna Paulowna. Of met iemand naar het ziekenhuis in Den Helder. Verder heeft hij heel wat jaren het clubblad van ZAP in heel Anna Paulowna en Breezand rondgebracht. Tevens ging hij met regelmaat op bezoek bij personen die in het ziekenhuis, zorgcentrum of revalidatiecentrum waren opgenomen.

De laatste vier jaar woonde hij in ‘De Zandstee’. Hier is hij op 14 november 2018 rustig ingeslapen. Uiteindelijk is hij over de tegels, die hij mede heeft helpen leggen in de kerk, door zijn kinderen de kerk uitgedragen, om in het graf bij zijn vrouw te worden bijgezet. Al met al een markant figuur die is heengegaan.