Ons geloof, het jaar door

Geestelijk voedsel

Het gebeurt me regelmatig, dat ik een stukje tekst lees en dan even stop met verder lezen.
Dan neem ik de tijd om tot me door te laten dringen wat er nu precies staat. Dit kan bij een
gedicht zijn, een passage uit een boek of een interview in een magazine. Ik lees dan iets waar
ik nooit zo over heb nagedacht. Kennis van iemand die ik niet persoonlijk ken, kan mij zo verder helpen met het krijgen van inzicht. Inzicht in de wereld om mij heen en wie ik ben als mens.

Vullen of voeden
Net zoals mijn lichaam voedsel nodig heeft, heb ik ook behoefte aan geestelijk voedsel, voor geestelijke groei. Helaas is niet alles wat aangeboden wordt even gezond. Vooral wat makkelijk is en uitgebreid voorradig kan pittig ongezond zijn. Gezond eten daar moet je moeite voor doen en wat niet gezond is, laat je staan.
Hoe zit dat met onze geest? Is wat wij dagelijks consumeren wel zo gezond? Hoe gezond is het bijvoorbeeld om iedere dag het nieuws te volgen? Foto’s, filmpjes, berichtjes, weetjes, die via de sociale media worden gedeeld, zijn die voedzaam voor de geest? Of is het net als junkfood? Het vult, maar het voegt niets opbouwends toe.

Verleiding
Zelf zit ik nogal eens op YouTube. Daar is het een uitdaging om niet op filmpjes te klikken die totaal niets te maken hebben met de informatie waar ik naar op zoek was. Wanneer ik begin met ‘Ach, dit is ook even leuk om te kijken’ gaat er zomaar ongemerkt heel wat tijd voorbij. Tijd die ik liever aan mensen en activiteiten besteed die ik belangrijker vind.
Wat het bij sociale media lastig maakt … die droppot raakt nooit leeg.

Bewust
Zoals we bewust om kunnen gaan met voedsel dat we in ons lichaam stoppen, kunnen we ook bewust kiezen voor gezond geestelijk voedsel. Dat kan het lezen van de Bijbel zijn of daaraan gerelateerde artikelen.
Maar ook muziek luisteren, wandelen in de natuur, een goed gesprek voeren of het kijken naar kunst, is goed voor het geestelijk welzijn, wanneer het zorgt voor een blij gevoel, gevoel van verbondenheid, ter inspiratie of rust in het hoofd.

Leef bewust
Bewust leven en ons welzijn gaan hand in hand. Bewust leven gaat over alle aspecten van het leven. De eigen gedachten, gevoelens en gedrag, omgang met anderen, maatschappelijke issues, het geloof, de natuur.
Alles wat inzicht geeft over ‘hoe te leven op Moeder Aarde.’ Wat me hierbij helpt, zie ik als voedsel voor de geest. Dat kunnen inzichten van anderen zijn maar ook door zelf te ervaren.
Naast lezen en filosoferen, vind ik het fijn om over een verscheidenheid aan onderwerpen te schrijven. Wat vanaf nu plaats ik mijn schrijfsels onder de naam ‘Bespiegelingen’. Zie logo. U hoeft het met deze bespiegelingen niet eens te zijn, maar het zou mooi zijn wanneer u af en toe een moment, de behoefte voelt om te stoppen met lezen … 😊